Reparatie elektrische voertuigen vaak onnodig duur

Elektrische voertuigen zijn over het algemeen veel duurder in herstel dan auto's die nog lopen op een traditionele verbrandingsmotor. Zo blijkt uit een eigen analyse.

Het is al langer bekend dat elektrische auto's minder onderhoud nodig hebben dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit is dan ook terug te zien in de onderhoudskosten van elektrisch aangedreven auto's. Echter, het blijkt dat de reparatiekosten van een elektrische auto juist veel duurder is gemiddeld genomen.

Ruim anderhalf jaar geleden zijn we gestart met het aanbieden van een garantiedekking voor elektrische occasions. Deze bevindingen komen dan ook hier uit voort. De onderdelen van elektrische voertuigen zijn soms tot wel tien keer duurder dan vergelijkbare onderdelen van auto's met een traditionele verbrandingsmotor. Daarnaast zijn er ook voorbeelden van kapotte EV-onderdelen die helemaal niet gerepareerd kunnen worden. Hierbij liggen de kosten automatisch hoger omdat het complete onderdeel dan moet worden vervangen.

Gebrek aan concurrentie
Over het algemeen zijn er amper aftermarket onderdelen voor elektrische voertuigen. Er is dus erg weinig concurrentie op dit gebied. waardoor de fabrikant vrij spel heeft met de prijsstelling. In onze ogen zorgt dit ervoor dat de reparatie van EV's vaak onnodig duur is. Verder zijn ook reparatiekosten van hybride voertuigen duurder dan bij brandstofauto's. Dit zit hem vooral in de elektrische componenten en versnellingsbakken. Met name deze onderdelen zijn de oorzaak van de vaak prijzige reparaties. 

Zekerheid toekomstige kosten
Het is een grote opgave om de consument aan de elektrische auto te krijgen. Als branche zorgen wij ervoor dat de consument zo min mogelijk risico loopt. Daarnaast proberen wij meer zekerheid te bieden als het gaat om de onderhoudskosten van de elektrische auto. Wij denken dat reparatierisico's verzekeren een belangrijke rol gaat spelen in het aan de man brengen van gebruikte elektrische auto's. Occasiongarantie duurt nu doorgaans nog een half jaar. Echter, de koper zal bij een elektrische occasion graag zekerheid willen hebben gedurende de hele periode dat de auto in zijn bezit is.

 

Bron: Automobiel Management 
 

Relevante andere artikelen